Povestile childhoodului

5671Unii dintre voi stiti cu siguranta ca un loc fruntas in topul subiectelor mele “dragi” il ocupa trendul. In mod normal , ma astept ca trendul sa patrunda in orice arie de activitate…la birou,acasa,in scoli,in licee, in malluri sau in bodegi dar n-as fi putut sa-mi inchipui niciodata c-o sa se infiltreze ,mai ceva ca un securist, in POVESTI.
Sa nu care cumva sa credeti ca-i vorba de vreo poveste noua sau de vre-un anime cu batai, nici pomeneala, a dat fita-n povesti. Am aflat o chestie infioratoare, cum ca o prietena de prietena ar fi citit intr-o carte reeditata de curand , “Frumoasa din padurea adormita”, urmatoarea replica “Printesa a dormit 100 de ani , hainele ei nu mai erau la moda de foarte multa vreme”. Pe mine replica asta m-a marcat profund…ma gandeam la copilaria mea…nu departe de zilele astea dar totusi atat de diferita… . Daca au ajuns sa scrie asemenea prostii in cartile pentru copii mai ramane sa aflam ca piticii erau gay, ca lupul era necrofil, ca scufita rosie era bi sau ca hansel si gretel presarau heroina in loc de firmituri si vrajitoarea era “peste”.
Cine nu-si aminteste de discurile noastre de vinil pe care ascultam “Muzicantii din Bremen” sau “Cipollino” sau de cartile cu “Micul Print” si “Hansel si Gretel”, cine n-a citit “Jack si vrejul de fasole”, cine n-a vazut macar o data “Pinocchio”, “Doamna si Vagabondul” sau desenele cu strumfi?
Cum sa strici asa frumusete de povesti ca sa fie in pas cu moda?
Eu ma intreb de ce nu le-ajung atatea desene cu batai , atatea traduceri tampite din engleza si-atatea jocuri inutile pe calculator, de ce nu mai joaca nimeni “ratele si vanatorii” si “flori fete sau baieti” , de ce toate intalnirile se stabilesc pe mess dar nu se infaptuiesc mai niciodata?!
Noi jucam “urmarire” si “tara, tara vrem ostasi”, noi furam porumb din gradinile vecinilor si-l prajeam in spatele blocului iar cand ne chema mama mai stateam “doar 5 minute” si treceam “granita” ca sa mergem sa ne cumparam gume Turbo.
Ei se joaca pe siteuri cu cartoonnetwork si barbie…invata sa injure de mici, mananca junk food se uita la desene “educative” si-i scoti numai cu forta din casa.

Poate ca parte din vina o poarta parintii pentru ca le si cumpara cartile si jocurile astea…nu-i de mirare ca la intrebarea ” de ce ai cercel in ureche?” unei invatatoare i se raspunde de catre un copil de 8 ani “mi l-a pus mama ca sa fiu smecher” dar nici nu cred ca poti sa-i refuzi copilului cam tot ce vede la ceilalti.

Imi place sa cred ca n-o sa-mi las copilul ca creasca asa…intre timp sper sa reusesc sa inventez masina timpului.

 

Cine are păreri,are

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s