De la flori pentru necunoscatori

Astazi toate florile ar fi trebuit sa petreaca musai 🙂 .  Nu stiu despre voi dar eu m-am trezit tare fain azi dimineata, la Cabana Dochia din Ceahlau, si am fost felicitata de o multime de oameni dragi. Tot astazi am aflat ca-s foarte multi care nu stiu ca sanzienele-s flori asa ca,fara subtilitati, m-am gandit sa scriu cate ceva despre ele 🙂 .

In traditia multor popoare noaptea de sanziene (23 spre 24 iunie) e o noapte magica, in care Portile Cerului se deschid si zanele coboara pe pamant iar Sanziana (Galium verum), floarea cu nume de zeita, este considerata o planta magica, folosita din timpuri stravechi in descantece si leacuri.

Numele sanzienei provine probabil din latinescul “Sancta Diana” iar popular planta mai e denumita inchegatoare sau smantanica, pentru proprietatea ei de a coagula laptele, proprietate evidentiata si de denumirea stiintifica a genului: “Galium” provenit din grecescul “gala” ce inseamna “lapte”.

Traditia spune ca sanzienele au puterea de a indeparta raul si boala. In trecut se puneau flori de sanziene in patul femeilor ce urmau sa nasca, pentru ca se considera ca astfel vor avea o nastere mai usoara; exista legende ce spun ca in ieslea in care s-a nascut Iisus erau, in loc de paie, flori uscate de sanziene.

In noaptea de sanziene se fac manunchiuri de flori de sanziene cu care se impodobesc ferestrele, portile, stresinile caselor, pentru a-i apara pe oameni de duhurile rele si se pun cununi in coarnele vitelor pentru a le feri de rau. Femeile isi pun florile in jurul mijlocului pentru a fi ferite de dureri iar fetele tinere isi impletesc cununi de sanziene pe care le poarta pe cap pentru a fi sanatoase si indragite de baieti. Roua de pe sanziene culeasa in ziua de sanziene se intrebuinteaza in bolile ochilor iar planta intreaga se pune in apa de baie a copiilor pentru a-i intari.

Planta e raspandita in Europa si Asia; creste prin fanete, margini de paduri, tufarisuri, din zona de campie pana in etajul alpin. Are tulpina subtire, in patru muchii, ce ajunge la o inaltime de 30-60 cm, frunze inguste si alungite, grupate cate 7-8 in jurul unui nod si flori mici, albe la specia Galium mollugo si galbene la specia Gallium verum. Florile raspandesc o mireasma puternica, asemanatoare cu a mierii. Sanzienele infloresc din mai pana in septembrie; in scop terapeutic se foloseste partea aeriana,  care se recolteaza in momentul infloririi si se usuca la umbra.

In incheiere le urez tuturor florilor un sincer la multi ani si-i rog sa ma ierte pe cei pe care i-am uitat:).

5 thoughts on “De la flori pentru necunoscatori

  1. multumesc :)) nu-i vorba ca tin tare mult la ziua asta doar m-am distrat ca nu se stie si m-am gandit sa scriu despre asta

Cine are păreri,are

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s