Iubito, eu ma micsorez…

Citind postarea asta a lui Groparu mi-am amintit de o carte de-a dreptul savuroasa, pe numele ei  ” Iubito, eu ma micsorez…” si scrisa de Pascal Bruckner.

Povestea se contureaza in jurul a doua personaje, reprezentate de Solange si Leon, medici de renume, ce isi traiesc tumultoasa casnicie intr-un cartier din Paris.

Solange,inalta,voluptoasa si Leon, un barbat frumos dar maruntel, cu parul dat pe spate “dupa moda romantica” se intalnesc in facultate si in scurt timp reusesc sa alcatuiasca un cuplu controversat.

“La drept vorbind, Léon nu era chiar atât de scund. Un metru şaizeci şi şase e, totuşi, onorabil. Solange strica armonia cu acel un metru optzeci al ei. Ceea ce amorsa un contrast dat naibii. Numai că soţii transformaseră diferenţa în atu, ba chiar în semn al distincţiei.

In mai putin de un de la casatorie, Solange naste un baiat, Baptiste, in viata caruia Leon se implica in totalitate si reuseste sa preia cea mai mare parte din responsabilitatile legate de acesta.

“Ca un tată modern ce era, Léon ţinea să ia parte la toate activităţile din casă, aşa că se trezea noaptea pentru a şterge la fund bebeluşul, a arunca rahatul, a-l schimba, în timp ce Solange, dotată cu atâta generozitate, îi dădea să sugă din trei în trei ore, lăsându-şi soţul să adune ultimele picături de lapte pe care puişorul, sătul, nu le mai voia. Pentru Léon nimic nu era mai suav decât să îşi alinte trandafiriul îngeraş. Nici balele, nici poponeţul căcăniu, nici râgâielile nu-i repugnau. În privinţa lui Baptiste, totul era magic. Gângurelile lui aveau frumuseţea unui poem epic.”

La scurt timp dupa nasterea baietelului Leon descopera, intr-o dimineata, ca sacourile, pantalonii si pantofii ii erau cu cateva numere mai mari, crezand initial ca i se face o gluma foarte proasta. De-aici actiunea incepe sa se desfasoare, Leon constatand cu teroare ca se micsoreaza ajunge intr-un final la un medic specialist, profesorul Daniel VaDublez.

In continuare, in actiunea cartii apar alti copii ai cuplului si, spre disperarea lui Solange, Leon continua sa se micsoreze.

Din punctul meu de vedere subiectul se refera la modul prin care,incalcandu-si principiile, barbatul isi pierde dreptul de cap al familiei  si delasarea ce ne caracterizeaza atunci cand ne lasam condusi in orice tip de relatie.

Nu stiu daca am reusit sa va conving, oricum cartea merita citita si nu va trebuie mai mult de o sambata mai ploioasa si-o minte deschisa. V-o recomand  cu caldura!

Cateva fragmente gasiti aici, lectura placuta!

Cine are păreri,are

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s